ASİT-BAZ TABLOSU
Lütfen Dikkat! Bir gıdanın asit veya baz oluşturma eğiliminin o gıdanın kendi pH değeri ile ilgisi yoktur. Örneğin limonu ele alalım. Limon oldukça asidiktir. Ancak sindirim sonu ortaya çıkan son ürün oldukça baziktir. Bu sebeple limon vücutta baz yapıcı bir yiyecektir. Aynı şekilde et de ilk ölçümde bazik değer gösterse de sindirim süresi ve sonrasında vücutta ciddi asidik sonuçlar bırakır. Bu sebeple et asit üretici besindir. Aşağıdaki tablodan yararlanarak yiyecekleri seçerseniz, asit ve baz uçlardan da yeseniz bedeninizde daha nötre yakın ortam oluşturabilirsiniz.
EN BAZİK | DAHA BAZİK | BAZİK | HAFİF BAZİK | GIDA SINIFI | HAFİF ASİDİK | ASİDİK | DAHA ASİDİK | EN ASİDİK |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Karbonat | Tarçın | Otlar(çoğu) | BAHARATLAR, OTLAR | Köri | Vanilya | Hindistan cevizi | Puding, reçel, jöle | |
Deniz tuzu | Sülfit | KORUYUCULAR | MSG | Benzoat | Aspartam | Sofra tuzu (NaCl) | ||
Maden suyu, bitki çayları, limonlu su | Kombuçay | Yeşil çay | Zencefilli çay | İÇECEKLER | Çay, Kona Kahvesi | Alkol Siyah çay |
Kahve | Bira, maya, arpa, malt, şerbetçiotu, meşrubatlar |
Soya sosu | Elma sirkesi | Umeboshi eriği sirkesi | SİRKELER | Pirinç sirkesi | Balzamik sirke | Beyaz sirke | ||
Stevya | Pekmez | Ham bal, saf şeker | TATLANDIRICILAR | Bal | Stevya | Sakarin | Şeker, Kakao | |
Umeboshi eriği | Sake | Yosun, mavi-yeşil algler | TEDAVİ EDİCİLER | Antihistaminikler | Psikotropikler | Antibiyotikler | ||
Limon, greyfurt, mango, papaya | Hurma, kavun, üzüm, kivi, elma, armut, kuru üzüm | Portakal, muz, kiraz, ananas, şeftali, avokado | MEYVELER | Erik, işlenmiş meyve suları | Ekşi yemişler (frambuaz, böğürtlen vs) | Kızılcık, kuru erik | ||
Mercimek, deniz yosunu, soğan, turp, dul avrat otu, tatlı patates, deniz sebzeleri | Havuç, sarımsak, kuşkonmaz, roka, maydanoz, zencefil, brokoli | Patates, dolmalık biber, mantar, lahana, karnıbahar, şalgam, ginseng, patlıcan, kabak, kara lahana | Brüksel lahanası, pancar, kereviz, bamya, salatalık, marul | SEBZELER, BAKLİYAT VE KÖKLER |
Ispanak, bakla, fasülye, börülce, turşu | Barbunya, kuru fasülye, kırmızı fasulyei pazı | Bezelye, fıstık, nohut | Soya fasülyesi, keçiboynuzu |
Greyfurt, kavun | Portakal, kayısı | TURUNÇGİLLER | Hindistan cevizi | Erik | Kızılcık | |||
Misket limon, nektarin, amme (Trabzon hurması), ahududu, karpuz, mandalina, ananas | Turunç, zeytin, böğürtlen, mango | Avokado, böğürtlen, kiraz, şeftali, papaya | Muz, yaban mersini, ananas suyu, kuru üzüm, frenk üzümü, üzüm, çilek | MEYVELER | Turşu meyveleri, kuruyemiş, incir, hurma, amme (Trabzon hurması) | Kuru erik, domates | Nar | |
Zeytin yağı | Keten tohumu yağı | Kanola yağı | YAĞLAR | Mısır yağı | ||||
ETLER | Geyik, jelatin ve sakatatlar | Kuzu, koyun | Domuz, dana, ayı | Sığır, sülün | ||||
BALIKLAR | Balık | Kabuklu balıklar, yumuşakçalar | Midye, kalamar | Istakoz | ||||
KANATLILAR | Yaban ördeği | Hindi, kaz | Tavuk | |||||
Yulaf, çekirdek kahve, kinoa, pirinç | ÇEKİRDEK, KAHVE ve OTLAR |
Esmer pirinç, darı | Karabuğday, buğday, irmik, pirinç | Mısır, çavdar, yulaf kepeği | Arpa | |||
Kabak çekirdeği, hidrojenize yağ |
Haşhaş tohumu, kaju fıstığı, kestane, biber | Susam, Morina karaciğer yağı, badem, filizler | Avakado yağı, çoğu tohum, hindistancevizi yağı, zeytinyağı, keten tohumu yağı | FINDIK GİLLER VE TOHUM YAĞLARI | Kabak çekirdeği yağı, üzüm çekirdeği yağı, ayçiçek yağı, çam fıstığı, kanola yağı | Badem yağı, susam yağı, aspir yağı | Antep fıstığı yağı, kestane yağı, domuz yağı, pikan cevizi, palmiye çekirdeği yağı | Pamuk yağı, fındıklar, ceviz, kızarmış yemişler |
Sağma süt | SÜT ÜRÜNLERİ | Krema, tereyağı | İnek sütü | Kazein, süt proteini, köy peyniri | İşlenmiş peynir | |||
Badem sütü | MANDIRA DIŞI SÜT ÜRÜNLERİ | Pirinç sütü | Soya peyniri | Soya sütü | ||||
İnsan anne sütü | İNEK, İNSAN SÜT ÜRÜNLERİ | Yoğurt | Yaşlandırılmış peynir | Taze peynirler | Dondurma, homojenize süt | |||
Bıldırcın yumurtası | Ördek yumurtası | YUMURTALAR | Tavuk yumurtası |
Tabloyu daha anlasılır ve hecelemeden olusturursanız guzel olur
YanıtlaSil